Планирање превенције

„Планирање превенције
поремећаја понашања у школи‟

Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију
Милица Миладиновић, Бојана Ковачевић и Ена Шеховић 

ВОДИЧ КРОЗ ПРОГРАМ ПРЕВЕНЦИЈЕ
ПРОБЛЕМА У ПОНАШАЊУ УЧЕНИКА

Поштовани родитељи,

Желимо да вас обавестимо да ће у току ове школске године, у одељељу које похађају ваша деца, бити спроведен Програм превенције проблема у понашању ученика. Програм је организован од стране Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију, а спроводе га апсолвенти и студенти четврте и пете године Одељења за превенцију и третман поремећаја понашања. Превентивне активности предвиђене програмом се већ четврту годину примењују у шест основних школа са општине Чукарица, трећу годину у осам основних школа са територије општине Земун и другу годину у осам школа са општине Палилула.

Наш програм је усмерен на развијање знања и вештина ученика да препознају штетне последице вршњачког насиља, алкохола и дрога; да науче како да реагују у конфликтним ситуацијама; да се упознају са могућим опасностима које са собом носи електронска технологија, као што су телевизија, игрице, интернет; али и да науче како да успоставе и одрже добру комуникацију са својим вршњацима, родитељима и наставницима.

У току ове школске године ми ћемо са вашом децом радити једном недељно, на часу који је изабран од стране школе и разредног старешине. Сваки календарски месец ће бити посвећен одређеној теми, а свака тема биће обрађивана на неколико различитих начина. Кроз дискусије у мањим групама трудићемо се да сазнамо да ли су и у којој мери деца упозната са проблемима који их окружују и да ли знају како да их превазиђу. Путем тематских предавања настојаћемо да деци, на занимљив и интерактиван начин, пренесемо знања о карактеристикама, узроцима и последицама различитих проблема, али и да им укажемо како да се заштите и понашају уколико се сусретну са проблемом. Радионицама ћемо покушати да помогнемо деци да кроз игру увежбају стечена знања и науче да их примењују. На почетку и на крају сваког месеца, деца ће радити мали тест знања о проблему који је тог месеца обрађиван. На тај начин ћемо сазнати колико су деца научила и да ли је потребно да нешто променимо у нашем начину рада.

Ако сте и ви заинтересовани за неку од тема спремни смо да организујемо трибине, предавања и дискусије. За све дилеме, питања или сугестије, стојимо вам на располагању.

Можете нас контактирати преко нашег координатора Марије Марковић на број телефона 069/2623363 или нам писати на marija87markovic@yahoo.com.

С поштовањем,
Стручни тим програма.

Више о самом програму можете наћи у прилогу.