ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ ЗА МЛАДЕ „БОЉЕ ПОЉЕ ИЛИ ИГРАЊЕ РЕПУБЛИКЕ“ У МАЛОМ ПОЗОРИШТУ „ДУШКО РАДОВИЋ“

У среду 15. јуна у Малом позоришту „Душко Радовић“ у 20 сати премијерно ће бити изведена представа за младе „Боље поље или играње републике“ у режији Александре Јелић, по тексту Богдана Шпањевића.

Представа је део пројекта „Демократија и луткарство“, који је настао уз подршку Еразмус+ програма Европске Уније и паралално се одвија у четири града – Београду, Бечу, Будимпешти и Равне на Корошкем.

О ПРЕДСТАВИ

Редитељка и водитељка драмског процеса: Александра Јелић
Текст: Богдан Шпањевић
Стручни сарадник на изради сцене и костима: Филип Јевтић
Кореограф: Миона Петровић
Анимације: Дарко Дуцкин
Музика: Moby*

* Уз сагласност mobygratis.com за некомерцијалне пројекте

Улоге**:

Јован Ђокић
Анђела Златковић
Дејана Крилић
Драгица Обућина
Соња Стевановић
Ема Клопић
Предраг Билић
Јана Замечник
Милица Грачанин

** Ученици Основне школе „Илија Бирчанин“, Земун Поље

Гласови из оф-а:

НАРАТОР
Владислава Ђорђевић

ГЛАС
Дамјан Кецојевић
 

Препоручени узраст: 12+

Мало позориште „Душко Радовић“, Основна школа „Илија Бирчанин“ и организација „АпсАрт“ били су задужени за реализацију пројеката „Демократија и луткарство“ у Србији. Прве радионоице започете се у октобру 2021. године, а представа „Боље поље или играње републике“ у режији Александре Јелић, по тексту Богдана Шпањевића која је настала као резултат драмског процеса заједничког осмишљавања са ученицима 6, 7. И 8. разреда Основне школе „Илија Бирчанин“ премијерно ће бити изведена 15. јуна у 20 сати у Малом  позоришту „Душко Радовић“.

Пројекат интерактивне позоришне представе „Боље поље“ заснован је на концепту симулације видео игре. Познато је да игре у којима се симулира развој друштва (нпр. Civilization), развој града (нпр. SimCity) или грађење света (нпр. MineCraft) имају веома велику популанрост међу младом популацијом. Управо ту чињеницу да су такве игре општепознате и широко прихваћене, користимо као истраживачку платформу за наш позоришни пројекат у коме ће деца сама креирати своју представу која ће имати елементе видео игре, а публика представљати активног чиниоца доносиоца одлука.

Циљ те „игре“, а заправо драмског текста који је настао из драмског процеса са децом, јесте да им приближи идеју изградње друштва/света заснованог на закону, демократији и правима човека – кроз концепт видео игре.

У тој видео игри, деца као својеврсни ликови из игре  изграђују свој имагинарни свет решавајући један по један изазов који се пред грађане поставља и у правом друштву. На тај начин, ликови у представи заправо нуде одговоре на проблеме и питања са којима ће се деца, ако већ нису, свакако сусрести током свог одрастања и живота у друштву. Тако ова представа има како забаван, тако и едукативан карактер, будући да отвара полемику о питањима важним за функционисање сваког друштва.

Посебно је важно да у изградњи тог „света“ или друштва активно учествује и публика својим гласањем. Свака сцена/ниво у игрици завршава се гласањем публике о питању које је у тој сцени обрађивано. На основу гласова публике, свет или друштво које се гради на сцени – добијаће другачији облик и исход. На тај начин ова представа је заправо мала школа за вежбање демократије у којој се у пракси види како наше одлуке обликују како наш живот, тако и друштво у коме живимо. 

О ПРОЈЕКТУ

Пројекат „ Демократија и луткасрво“ реализује се уз подршку Еразмус+ програма Европске Уније. Носилац пројекта је Луткарско позориште Лиларум из Беча, док су остали партнери – Мало позориште „Душко Радовић“ (Београд), Основна школа „Илија Бирчанин“ (Београд), Средња школа Hainburger Straße (Beč), Центрум полис – политичко учење у школи (Беч), Задруга Зравен (Равне на Корошкем), Средња школа Равне (Равне на Корошкем), Keleti István Grundschule für Kunst und Kunsthochschule i ITERPLAY Hungary Egyesület (Будимпешта).

Пројекат „Демократија и луткасрво“ омогућио је младим европским грађанима између 11 и 16 година да се на креативан начин баве питањима демократије и људских права.

Учесници у пројекту су добили основна знања на теме демократијa и људска права на радионицама у оквиру редовне наставе у школи. У даљем току пројекта, они су у  испитивали своје лично окружење, као и окружење њихове националне и регионалне стварности. Добијени увиди су били основ за креирање луткарске позоришне представе, која ће се изводити у јавним просторима. На тај начин, своје мисли и жеље у вези са темама демократије и људских права директно ће представити у својој земљи, али и омогућити публици која је активно укључена у догађај да види исказе који могу имати негативне конотације (нпр. због миграционе позадине) из другачије перспективе. При томе ће им луткарска уметност  помоћи да изразе контроверзу, да дођу до сржи онога што је тешко рећи али и доведу у везу потпуно нове односе.
У пројекту су учествовали млади, чији рад су пратили њихови наставници и уметници. Методе коришћене у раду са младима предаваће наставници и уметници „Зентрум полис – политичко учење у школи“, а финалну форму ће развијати заједно са учесницима пројекта. Тим поводом су у Бечу одржане радионице са представницима свих партнера који учествују из четири државе. Пројекат се истовремено одвијао у Будимпешти, Београду, Равним на Корошкем и Бечу.