Пројекат Демократија и луткарство

У оквиру пројекта „Демократија и луткарство“ школе и луткарска позоришта из четири земље развијају иновативне наставне материјале за демократско образовање. Представници свих партнера први пут су се састали у Бечу на позив луткарског позоришта ЛИЛАРУМ.

 Под научним руководством Бечког форума за демократију и људска права, партнери из Београда, Будимпеште, Равне на Корошкем и Беча развијају методе и материјале који ће ученицима различитих врста и нивоа школа омогућити да се креативно баве темама демократије и људских права на школским часовима и да у даљем току пројекта истражују своје лично окружење. Они ће обрадити увиде стечене у представама позоришта лутака, које ће постављати у службеним зградама, нпр. у градској кући, у пролеће 2022. Уметничка средства луткарског позоришта помажу да се испоље контроверзна питања, да се дође до сржи онога што је тешко рећи и да се социјални односи доведу у нове контексте.

Након неколико онлајн састанака, коначно је било могуће организовати лични састанак свих пројектних партнера у Бечу. Током 27, 28. и 29. септембра, четири тандема састављена од наставника и уметника, развила су прву верзију наставних метода за имплементацију уметничких концепата у својим матичним градовима. Наравно, није запостављен ни социјални програм. Поред заједничке вечере, на програму је била и посета Бургтеатру.

Пројекат, који себе види као допринос образовању о глобалном грађанству, финансира Еразмус+ програм Европске уније, а њиме управља позориште ЛИЛАРУМ. Уз Бечки Форум за демократију и људска права, Средња школа Хајнбургер Штрасе 40 је трећи бечки партнер. Међународни партнери су Задруга ,,Зравен“ и Школски центар ,,Равне на Корошкем“ (Словенија), Мало позориште „Душко Радовић“ и Основна школа „Илија Бирчанин“ (Србија) и Интерплеј Хунгари и Келети Иштван Алапфоку Мувесзетоктатаси Интезмени (Мађарска).

Фотографија за штампу: © LIEB.ICH Productions

Педагози и уметници ангажовани на пројекту „Демократија и луткарство“ испред Аустријабруннјена на Фрејунгу.