Дан примирја у Првом светском рату

Среда, 11. новембар 2020. године, обележава се као Дан примирја у Првом светском рату. То је дан српске и савезничке победе у Великом рату. Званични назив празника је „Дан примирја у Првом светском рату — спомен на невино пострадале у раздобљу између 1914. и 1918. године“. На овај дан, 1918. године, представници сила Антанте су у железничком вагону у Компијену, у Француској, потписале примирје са Немачком, чиме је окончан Први светски рат. На страни држава победница нашла се и Краљевина Србија, која је и поред окупације и великог страдања успела да оствари свој ратни циљ, прокламован у Нишу 1914. године. Примирје, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године, обележава се у свим земљама које су потписале споразум.

Краљевина Србија учествовала је у Првом светском рату на страни сила Антанте. Ступила је у рат против Аустроугарске и Централних сила 28. јула 1914. године. Аустроугарска влада објавила је рат Србији, а повод је био атентат Гаврила Принципа на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда, у Сарајеву 28. јуна 1914. У првој години рата српска војска је остварила прве савезничке победе над аустроугарском војском на Церу и Колубари. Током 1915. године пред инвазијом Немачке, Аусторугарске и Бугарске, не пристајући на капитулацију, српска влада и војска повукле су се преко Албаније до острва Крфа.

15. септембра 1918. године, под командом војводе Степе Степановића, српска војска пробила је Солунски фронт и незадр- живо напредовала. Ову тешку и врло сложену операцију, Степановићева армија је брилијантно извршила. Њене трупе су у периоду од 15. до 17. септембра 1918. године, у садејству са Првом армијом и савезничким снагама, пробиле непријатељски фронт на Добром Пољу и Козјаку, а затим сломиле очајнички отпор његових снага на више узастопних линија и као лавина се обрушиле у долину Вардара. Настављајући гоњење растројеног непријатеља, Степине дивизије су заузеле Штип, Кочане и Царево Село и избиле 29. септембра на бугарску границу, па су уз помоћ Прве армије и савезничких снага, присилиле Бугарску на капитулацију. Тиме је пут за коначно ослобођење Србије био отворен. После тога, српска Прва армија упућена је долином Јужне Мораве ка Нишу и даље према Београду, док је Друга враћена на Косово и Метохију, одакле је један њен део упућен преко Албаније и Црне Горе ка Котору, а други долином Ибра и Западне Мораве према Босни. Управо, 1. новембра 1918. када је Прва армија ослободила Београд, Друга је, истог дана, избила на Дрину, чиме је цела Србија била коначно ослобођена.

Велику победу у Првом светском рату Србија је платила великим жртвама. Током ратних операција и злочина непријатељских војника страдало је између 1.100.000 и 1.300.000 становника што је чинило, готово, трећину укупног становништва, или чак око 60% мушке популације.

Симболично се овај празник у Србији обележава и ношењем стилизоване значке Наталијине рамонде.

Цвет Наталијине рамонде је угрожена врста биљке у Србији која расте углавном у источном делу наше земље, као и на планини Ниџе у југозападном делу Македоније, чији је највиши врх Кајмакчалан. Њена симболика је вишеструка, и због станишта и због имена – цвет је назван по краљици Наталији Обреновић, познат је и као цвет феникс – чак и када се потпуно осуши, ако се залије, Наталијина рамонда може оживети, као што је, из пепела Првог светског рата, васкрсла српска држава.

Значка представља комбинацију цвета Наталијине рамонде и чувене албанске споменице. Са једне стране, цвет представља васкрс српске државе која се после Првог светског рата уздигла и наставила свој пут, а са друге стране, албанска споменица представља највеће страдање српског народа у овом рату, а то је повлачење преко Албаније.

Народна скупштина Републике Србије, крајем 2011. године, усвојила је измене Закона о државним и другим празницима, којим је предвиђено да се Дан примирја посебно обележава и да обавезно буде нерадан дан. Због тога је среда, 11. новембар 2020. године нерадан дан.

У славу српским јунацима, да се никад не заборави !

Живела Србија !

Напомена: четвртак, 12. и петак, 13.11.2020. године је јесењи распуст. У Београду, 10.11.2020.                                                  Директор, Боги Гогић