Национални дан књиге

dav

Данас, 28. фебруара обележава се Дан Народне библиотеке Србије и Национални дан књиге. На овај дан 1832. године, политичар, дипломата, уставописац и кнежев секретар Димитрије Давидовић упутио је писмо кнезу Милошу у коме му је, савременим речником речено, представио пројекат Народне библиотеке Србије о њеном уређењу, тако да је овај датум узет за Дан Народне библиотеке Србије, најстарије установе културе у Србији.
С тим у вези, Друштво школских библиотекара Србије упутило је молбу свим школама и школским библиотекарима у Србији да се поводом Националног дана књиге , 28. фебруара 2020. године у 11,55 (симболично) организује манифестацију „ЧИТАЈМО ГЛАСНО“ која подразумева читање наглас стихова, цитата, делова омиљених књига , као и разговор о прочитаном.
Читање наглас организовли смо данас у библиотеци, учионици,испред школе и на игралишту…

Циљ ове активности јесте подстицање читања,као и неговање матерњег језика те промовисање књиге, културе читања и читалачке писмености!
Слоган наше школе на овогодишњој манифестацији био је : „КО ЧИТА, КВАРИ ОЧИ, АЛИ ЗАТО БОЉЕ ВИДИ !“
Овом приликом захваљујемо се свим нашим ученицима,учитељицама и наставницима који су се одазвали овом позиву и дали свој максимални допринос како би ова активност била на најбољи начин презентована!