First Lego League

ФЛЛ ( First Lego League) je програм у којем је наша школа по први пут учествовала ове године.

Велика разлика је у томе што то није класично такмичење на које смо навикли и ми наставници и наши ученици, већ програм који служи за промоцију науке и технике и правих друштвених и животних вредности. Сама реч FIRST, не значи прва како многи мисле већ – For Inspiration and Recognition of Science and Technology и представља мултидисциплинарни програм који служи да деци приближи свет науке и технике. Програм је у свету започет још 1999. године и до сада је учествовало преко 230 000 деце из читавог света узраста од 9 до 15 година. У Србији је програм први пут реализован прошле године и екипа ОШ „Веселин Маслеша“ из Београда је представљао нашу земљу на регионалном сусрету у Словенији. Наша школа је ове године за учешће добила донацију ЛЕГО фондације у виду стола, робота, делова и котизације. И овим путем шаљемо им једно велико ХВАЛА!

Уколико вам до сада нисам заголицала радозналост, време је да укратко објасним цео програм:

  1. Програм почиње у јуну месецу када Лего објави тему и изазов сезоне (ове године тема је била РЕЦИКЛАЖА, а изазов ПУТ СМЕЋА)
  2. Након пријаве тима добијате зелено светло и формуларе које треба да попуните.
  3. Након потписивања родитељске сагласности и слања формулара Легу, тим отвара фејсбук страну и сва своја достигнућа, слике и радове објављују на станици. Приступ страници имају пратиоци и остали тимови који желе сарадњу, док се паралелно радови објављују на светској затвореној групи свих тимова на свету, да би судије помно пратиле рад свих тимова.
  4. Задатак тима је да напише пројекат везан за изазов тј. нађу проблем и предложе неко иновативно решење и то решење представе путем друштвених мрежа, предавања и разних других средстава информисања. Наш тим се бавио проблемом сортирања смећа који у Србији практично не постоји. Пројекат је објављен на фејсбук страни, предавања су одржана у млађој настави, док су ученици старијих разреда имали прилике да читају на паноу код зборнице. Млађи ученици су целу акцију подржали сакупљањем и сортирањем пластике.
  1. Све урађено, праћено сликама и документацијом шаље се седам дана пре турнира да би и судије биле спремне за турнир.

Турнир је одржан 20. фебруара у школи Соња Маринковић. Дружење је било феноменално, а организација за сваку похвалу. Сам турнир се састоји из више сегмената:

  • Robot game – две екипе паралелно пуштају роботе да изврше задато за два и по минута. Једини део где се дају конкретни бодови.
  • Представљање пројекта – тим за пет минута представља пројекат кроз презентацију, игру, представу…
  • Вредности – тим кроз заједнички задатак треба да докаже да су током целог програма лепо сарађивали и поштовали једни друге (задатак је ове године био да без употребе руку, у тимовима по двоје, пренесу лопту на четири локације. Наш тим је задатак обавио за 1:30 секунди и добио све похвале од стране судија)
    • Технички интервју – тим представља свог робота и начин на који је програмиран, тешкоће на који је тим наилазио…

Након проласка сва четири сегмента све судије се повлаче и на основу свих предходних шест месеци рада и самог турнира додељују се награде.

Сваки тим је рангиран у једне од ова четири сегмента и одабрана су два тима која иду на регионално представљање у Словенију. Нашем тиму се није испунила жеља да будемо ти који ће представљати нашу земљу, али без обзира искрено смо уживали и храбро се носили са свим препрекама и тешкоћама које су нам се нашле на путу, а било их је доста.

Највећа почаст која нам је додељена је да је ове године по први пут у Европи додељена награда за најбољег ментора и ту титулу је понео наш ментор Јелена Радоњић ( једина учитељица у региону која је укључена у програм).

А титуле не би ни било без феноменалног тима ЛЕГОЛАСИ: Анђеле Цветковић, Анастасије Николић, Луке Радовића, Луке Правдића, Михајла Прокића, Марка Шкорића, Матије Брајовића, Богдана Бојковића и Милоша Андрића.

Њихова борбеност, ентузијазам,позитивна енергија и осмех давали су ветар у леђа наставничком делу екипе Радовану Делибашићу, Дражену Дупору и Јелени Радоњић.

До следеће сезоне  велики поздрав од читавог тима.

Јелена Радоњић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.